چهارمین نشست تخصصی با موضوع «گردشگری کشاورزی با محوریت زعفران» صبح روز دوشنبه ۵ آبان ۱۴۰۴ (روز ملی زعفران) به همت کالج دانشگاه فردوسی مشهد و با حضور دکتر هادی اعظمی (رئیس کالج دانشگاه فردوسی مشهد)، مهندس محمد رکنی (معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی)، دکتر غلامحسین نوعی (معاون کالج دانشگاه فردوسی مشهد) و دیگر مسئولان و فعالان حوزه گردشگری برگزار شد.

در این نشست، دکتر پرویز رضوانی مقدم، عضو هیئت علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، گردشگری زعفران را فرصتی استثنایی برای پیوند مصرف‌کنندگان شهری و تولیدکنندگان روستایی دانست و بر پنج مزیت اصلی آن شامل ارزش بالای محصول، مناظر زیبای مزارع، فصل کوتاه برداشت، مشاهده فرآیند تولید و پیشینه تاریخی سه‌هزارساله تأکید کرد.

در ادامه، دکتر احمد رومیانی، مدرس گروه آموزشی جغرافیا در دانشگاه فردوسی مشهد، با تحلیل تجربیات بین‌المللی، سه عامل کلان همکاری بین‌بخشی، هدایتگری دولت و اختیاردهی به سطوح محلی را کلید موفقیت کشورهای پیشرو در گردشگری معرفی کرد. وی با تقسیم‌بندی گردشگری کشاورزی به انواع غیرفعال، تماس غیرمستقیم و مستقیم، زعفران را به عنوان یک محصول فوق‌استراتژیک و سرمایه فکری دانست که نیازمند برنامه‌ریزی بلندمدت و معرفی جهانی است.

این مدرس دانشگاه با اشاره به پیش‌بینی سرمایه‌گذاری ۷۳.۲ میلیارد دلاری در گردشگری کشاورزی طی سال ۲۰۲۴، راهکارهای عملیاتی شامل تدوین تفکر راهبردی کلان، سیاست‌گذاری دولتی، توانمندسازی جامعه محلی و خلق تجربه‌های منحصربه‌فرد را ارائه نمود. ایجاد اقامتگاه‌های بوم‌گردی زعفران‌محور، توسعه گردشگری غذایی، آموزش راهنماهای محلی و بهره‌گیری از دیپلماسی برند از جمله پیشنهادات وی برای تبدیل گردشگری زعفران به موتور محرک توسعه پایدار بود.

مهندس محمد رکنی، معاون گردشگری اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان خراسان رضوی، در این نشست با اشاره به ظرفیت‌های بی‌نظیر استان با بیان اینکه تمام قد در کنار دانشگاه فردوسی مشهد و کالج دانشگاه ایستاده‌اند، بر عزم جدی این اداره، برای همکاری و بهره‌گیری از ظرفیت‌های علمی، پژوهشی و آموزشی دانشگاه در راستای توسعه صنعت گردشگری تأکید کرد و توسعه گردشگری کشاورزی و جذب گردشگران جوان و بین‌المللی را از اولویت‌های اصلی دانست.

مهندس رکنی با انتقاد از سطح پایین توسعه گردشگری کشاورزی در خراسان، خاطرنشان کرد: با وجود مراکز تحقیقاتی قدرتمند و محصولات منحصربه‌فردی مانند زعفران، گندم، انار و انجیر، نتوانسته‌ایم این ظرفیت‌ها را به درستی به گردشگران داخلی و خارجی معرفی کنیم.

وی با اشاره به تورهای موجود، عدم حضور نوجوانان و دانشجویان در این تورها را یک ضعف اساسی دانست و تصریح کرد: برای ایجاد جریان پایدار در این حوزه، باید مخاطبان جوان را هدف قرار دهیم و تورها را از حالت سنتی خارج کنیم.

معاون گردشگری استان، همکاری نهادهای دانشگاهی و آژانس‌های مسافرتی را کلید اصلی موفقیت دانست و گفت: تعریف بسته‌های سفر جامع که ترکیبی از زیارت، طبیعت‌گردی و گردشگری کشاورزی باشد، می‌تواند زمینه جذب هرچه بیشتر زائران و گردشگران به نقاط مختلف استان را فراهم کند.

در این نشست، آقای دکتر دانشمندی، فعال حوزه گردشگری کشاورزی با اشاره به برگزاری تور گردشگری زعفران در تربت حیدریه، کم‌استقبالی از این تور را ناشی از تعریف صرفاً آموزشی و فقدان جذابیت‌های گردشگری دانست. ایشان تأکید کردند که توسعه اگروتوریسم نیازمند مشارکت نهادهای مختلف، حمایت‌های مالی اولیه و ارائه بسته‌های سفر ترکیبی شامل برنامه‌های تفریحی، بازی‌های محلی و صنایع دستی است. همچنین ایجاد جذابیت و توجیه اقتصادی برای کشاورزان، رفع معضل پسماند و زیباسازی محیط‌های روستایی از جمله ضروریات توسعه این حوزه عنوان شد.

در پایان این نشست، سایر حضار از جمله دکتر میربلوک، دکتر قهرمانی، مهندس برزگر، آقای فرقانی و آقای الیاسی‌راد نیز دیدگاه‌های تخصصی خود را در این زمینه ارائه کردند.

 

IMG 2928 660287

IMG 2975 728923  Sequence 01.00 00 34 08.Still003  IMG 2925 697271

            IMG 2934 830155   IMG 2959 181070   IMG 2981 612607